Η ποιότητα των σκέψεων και των λέξεων μας καθορίζει την ποιότητα της ευεξίας και της ζωής μας. Εάν έχουμε θετική νοοτροπία, θα ενεργήσουμε ομοίως και ως εκ τούτου θα προσελκύσουμε και θα δημιουργήσουμε περισσότερη θετικότητα. Ωστόσο, εάν έχουμε αρνητική νοοτροπία, εάν η πλειοψηφία των σκέψεων και των λέξεων μας είναι αρνητική, αυτό θα κλιμακωθεί στη δημιουργία μιας αρνητικής πραγματικότητας για τον εαυτό μας. Φυσικά δεν είναι τόσο απλό το θέμα, αλλά η επίγνωση των σκέψεων και των λέξεων μας είναι το πρώτο βήμα για να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας!

Από τι επηρεάζονται όμως οι σκέψεις μας; Από τις εμπειρίες μας, την ανατροφή, τους κοντινούς μας άνθρωποι (οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι), την κουλτούρα μας, τη θρησκεία μας, τα ΜΜΕ, τα σοσιαλ, τη μουσική που ακούμε …. κάθε πληροφορία που τρέφει το μυαλό και τις σκέψεις μας.

Όλες αυτά λειτουργούν σαν ερεθίσματα που επηρεάζουν επίσης τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας. Εάν έχουμε μια περιοριστική νοοτροπία (fixed mindset) που μας βάζει όρια στους στόχους και τα όνειρα μας, τότε πρέπει να αξιολογήσουμε το πώς μιλάμε στον εαυτό μας και από πού προέρχονται αυτές οι πεποιθήσεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε εάν έχουμε έναν εσωτερικό κριτή, τι μας λέει έτσι ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε στρατηγικές για το πώς να απαλλαγούμε από αυτά και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.

Υπάρχουν 4 κατηγορίες από εσωτερικούς κριτές:

1️⃣ Το θύμα – είναι η τυπική νοοτροπία του θύματος ότι όλα είναι απελπιστικά, αδύνατα, δεν είσαι αρκετά καλός, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά, πάντα σου συμβαίνουν άσχημα πράγματα κτλ.

2️⃣ Ο κριτής – αυτοσυγκρίνεστε με τους άλλους και τίποτα που κάνετε δεν είναι ποτέ αρκετό ή σωστό, όλοι σας κρίνουν κλπ

3️⃣ Ο ανησυχητικός – πάντα κάνει το χειρότερο σενάριο για όλα, εστιάζει πάντα στο τι μπορεί να πάει στραβά και έχει ένα συνεχόμενο φόβο για μια επερχόμενη καταστροφή.

4️⃣ Ο τελειομανής – έχει πολύ ψηλά τον πήχη αλλά ποτέ δεν νιώθει ότι έχει πετύχει κάτι, αναζητά την αποδοχή από τους άλλους ως επιβεβαίωση και επιβράβευση της επιτυχίας του.

Εσείς κορίτσια έχετε κάποιο από αυτά; Αν ναι, ποίο ή ποια; Και γενικά πώς μιλάτε στον εαυτό σας;

Να σας απαντήσω εγώ πρώτα. Πιο παλιά είχα 4 στα 4. Σιγά σιγά και με προσωπική δουλειά, αυτοβελτιωση, ολιστικές πρακτικές, coaching, ψυχολογία και πολύ προσωπική μελέτη, είμαι πλέον στην ευχάριστη θέση να πω ότι πλέον μόνο ένα έχω, το νούμερο 3, και όχι συνέχεια αλλά ορισμένες φορές όταν αγχώνομαι πολύ. Αλλά πλέον έχω μάθει να το ελέγχω με τεχνικές διαλογισμού, ασκήσεις αναπνοης, mindfulness και CBT και γενικά με το να επιμένω στο θετικό τρόπο σκέψης

Let us grow together!

Φιορα Τουλιατου, Holistic wellbeing coach – Life coaching, fitness, meditation, mindfulness
BNS Wellbeing
Instagram: @bnswellbeing
Holistic therapist
Oriental Fusion Therapies
Instagram: @orientalfusiontherapies
Photo credit: Thiago Matos / Pexels